Posted in Festival

Premiatul Festival de Animație Gulliver

Cea de-a XXV-a ediţie aniversară a Festivalului Internaţional de Animaţie Gulliver s-a încheiat vinerea aceasta, în ropote de aplauze, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. O adevărată sărbătoare a oraşului, care a reuşit să bucure mii de copii şi adulţi, în cele şase zile de festival, în care au putut fi vizionate treizeci de spectacole pentru toate vârstele.

Cu toate că festivalul a devenit unul destinat întregii familii, deoarece din programul de seară fac parte şi spectacole pentru adulţi, acesta este, la bază, un festival de animaţie pentru copii, având un caracter competitiv. Juriul ediţiei din acest an a fost format din conf. univ. dr. Carmen Stanciu, preşedinta juriului, şi din membrii conf. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru și prof. Ilie Zanfir, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Galaţi.

teatrul_gulliver_2_premiul_juriului

Directorul festivalului, Eduard Şişu, alături de Anca Doina Ciobotaru, membru al juriului, au anunţat premiile acestei ediţii care a stat sub semnul diversităţii şi al curajului ofertei artistice, după cum urmează:

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

Acesta a fost acordat Teatrului de Păpuşi „Gulliver” din Galaţi pentru susţinerea artei păpuşăreşti prin organizarea neîntreruptă a celor douăzeci şi cinci de ediţii ale Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”.

enev_ivaylo_manuire_bulgaria.jpg

PREMIUL GULLIVER BEBE

 În ultimii ani, Festivalul Gulliver a avut grijă să ofere posibilitatea copiilor foarte mici, din categoria de vârstă 1-3 ani, de a intra, pentru prima dată, în contact cu un spectacol de teatru, special conceput pentru vârsta lor. Anul acesta, juriul a decis să răsplătească această iniţiativă prin oferirea premiului Gulliver Bebe Teatrului Multicultural pentru Copii şi Tineret „Elmina” din Israel, pentru spectacolul Eh-Oh!, regia Dana Dvorin.

Cari Tibor_premiu muzica

PREMIUL PENTRU MUZICA ORIGINALĂ

A fost acordat tânărului compozitor Cari Tibor pentru muzica originală din spectacolul Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, regia Ioan Brancu, al Teatrului de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti. Cari Tibor s-a remarcat prin muzica originală creată pentru spectacolele de teatru, fiind premiat de către UNITER.

PREMIUL PENTRU SCENOGRAFIE

I-a revenit doamnei Roxana Ionescu pentru scenografia spectacolului Harap-Alb al Teatrului pentru Copii şi Tineret “Gong” din Sibiu. Ceea ce iese în evidenţă la scenografia acestui spectacol este faptul că personajele au fost concepute din hârtie şi lemn, schimbările de decor se fac la vedere, sub ochii copiilor, iar povestea scrisă iese din carte şi capătă viaţă pe scenă.

scenografie_pentru_harap_alb.jpg

PREMIUL PENTRU MÂNUIRE

Juriul a urmărit atent mânuirea păpuşilor şi marionetelor din spectacolele înscrise în concurs, şi a decis să acorde două premii pentru această categorie. Primul va pleca în Bulgaria, la actorul Enev Ivaylo, pentru personajele interpretate în spectacolul Aici, acolo, pretutindeni, regia Hristina Arsenova, al Teatrului Trio din Bulgaria.

Cel de-a doilea rămâne în ţară şi ajunge la actriţa Liliana Gavrilescu pentru personajele interpretate în spectacolul Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, regia Ioan Brancu, al Teatrului de Animaţie Ţăndărică Bucureşti.

PREMIUL PENTRU REGIEcristian_pepino_regie

Fără rival, Cristian Pepino, regizorul care s-a dedicat întru totul teatrului de animație, realizând până în prezent peste 120 de spectacole, a primit premiul pentru regia spectacolelor Visul unei nopţi de vară, al Teatrului de Animaţie „Ţăndărică” Bucureşti şi Frumoasa şi Bestia, al Teatrului de Păpuşi „Gulliver” Galaţi.

MARELE PREMIU

 Cel mai dorit şi aşteptat premiu din festival a fost acordat, la această ediţie aniversară, Teatrului de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti pentru spectacolul Omul de Zăpadă care voia să întâlnească soarele, regia Ioan Brancu. Acest spectacol este un poem plin de tandrețe, de candoare, de sensibilitate care vorbește despre prietenie, într-ajutorare, tristețe, bucurie şi speranţă.

Omul de zapada_Marele Premiu.jpg

***

Pe lângă premiile oferite de juriul festivalului, cotidianul local Viaţa Liberă înmânează, la fiecare ediţie, Premiul „Dan Ganea”, cel care a fost fondatorul Festivalului Gulliver. Anul acesta, premiul a fost acordat actriţei Ramona Păuc pentru interpretarea personajului Frumoasa/ sora cea mică din spectacolul Frumoasa şi Bestia, al Teatrului de Păpuşi „Gulliver” din Galaţi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s