Posted in Drama

„Povestea păsării fără cuib” în premieră la Iași

povesteaUzina cu Teatru din Iași se pregătește de o premieră extraordinară – Povestea păsării fără cuib – în regia lui Iris Spiridon, cu interpretarea actriței Ada Lupu, autoarea textului dramatic. Amândouă pun semnătura și pe conceptul scenografic și universul sonor al spectacolului, care va avea loc vineri, 21 aprilie, ora 19:30.

Ada Lupu este câștigătoarea Premiul I pentru Dramaturgie – Monodramă pentru piesa de teatru Povestea păsării fără cuib, din cadrul Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru” 2016.

Autoarea își anunță textul (și implicit, spectacolul) ca o poveste a „trecerii unui spirit feminin prin toate vârstele reale și emoționale. O încercare de maturizare incompletă, marcată de căutarea obsesivă a tatălui ca pretext pentru regăsirea profundă a mamei. (…) Absențele care influențează o viață  (poate)  mai mult decât prezențele, atunci când tot ce ni se-ntâmplă contează, dar frământările cele mai subtile se nasc din idealuri personale pe care nu le trăim”.

Iris Spiridon sintetizează piesa ca o întâlnire bizară „cu o Lolita care poate să îmbătrânească când vrea ea, poate să-și găsească oricând un nou Daddy, să redevină mică, cât să încapă într-un cuib, să scrie poezii bune și neapreciate, să mănânce prăjituri fără să se îngrașe, să plângă fără să fie tristă și să se joace în loc să facă copii. Întâlnirea cu ea se poate produce în mod neașteptat, într-un loc în care s-ar putea să avem noroc să ne aflăm la timp, n-o să știm la ce varstă o s-o întâlnim, nici cât timp va rămâne așa, nici starea în care se va afla. Și s-ar putea, chiar s-ar putea, să rimeze ceva din ce va spune ea. Și dacă aveți noroc, s-ar putea chiar să vă pupe, pentru că ei îi place foarte mult să se pupe, și asta nu este ceva superficial.”

O întâlnire scurtă, tonică, neașteptată, o clipă de viață, ca o răsuflare.

Știți povestea păsării fără cuib?
Nu mi-a spus-o nimeni niciodată, dar eu o știu. Am scris-o cand eram mai mare. Dar apoi s-a pierdut. Și n-o să mai afle nimeni de ea.
Voi stați toată ziua  pe scaun?  Mie-mi place să caut. Cum stau prea mult într-un loc, cum nu e bine. Dar dacă n-ai un cuib al tău, nu va ști nimeni unde să te găsească.
Dacă m-așez, m-apucă gândurile.
Povestea păsării fără cuib – fragment

Prețul biletului pentru acest spectacol este de 22 lei. Pentru detalii suplimentare, contactați Agenția teatrală a Teatrului Național Iași la numărul de telefon 0232 255 999, în timpul programului cu publicul.

Ada Lupu
Ada Lupu (Sursa: TNI)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s