Posted in Comedia

Incepe nebunia la Ateneu!

Vineri, 26 aprilie, incepind cu ora 19:00, Ateneul Tatarasi ne invita la premiera O noapte nebuna, nebuna, nebuna, adaptata dupa Ray Cooney, actor si scenarist englez, al carui mare succes l-a reprezentat comedia Salveaza-ti sotia (1983, orig. „Run For Your Wife”, joc de cuvinte ce aminteste de expresia englezeasca „Run for your life!” = „Salveaza-te!/ Salveaza-ti viata!”). Piesa dramatica este regizata de catre Alexandru Vasilache, spectacolul fiind prezentat de Teatrul „Mihai Eminescu” din Botosani in cadrul Zilelor Ateneului Tatarasi, proiect aflat la a treia editie, prin case se omagiaza 92 de ani de la infiintarea institutiei amintite.

Dramaturgul este supranumit „Feydeau al Angliei” (George Feydeau a fost un important scenarist francez, cunoscut indeosebi pentru farsele sale dramatice extrem de insufletitoare si predecesor al teatrului absurd) apreciat atit de public, cit si de critica de specialitate, fapt recompensat prin acordarea titlului de „Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic”.

Aceasta reprezentare dramatica, asemenea celei amintite anterior, este o comedie de moravuri, o satira politica, dar si o farsa. Farsa este, la origine, un scurt interludiu comic, al carui nume a fost conservat dupa imprumutul din limba franceza veche, de la verbul “farcir” (fr. „a umple”, „a indopa un curcan”). Farsele contin elemente specifice teatrului popular si au legatura cu umorul burlesc, intentiile regizorale fiind acelea de a smulge hohote de ris. Sunt considerate a fi o forma de comedie joasa, din registrul clovneriei sau al comicului bazat pe interactiuni fizice exagerate si repetate (palmuieli, impunsaturi etc.). Se creaza, astfel, situației comice, absurde si surprinzatoare. Personaje si dialogurile au, din aceste motive, un rol mai curind secundar in economia farselor.

Spectacolul se anunta a fi o comedie bine inchegata, in care rasturnarile de situatie, incarcatura de intrigi, acumularea de personaje-surpriza, rafinamentul comicului de limbaj, precum si multitudinea de tipologii converg spre o succesiune ametitoare de situatii comice.

Din distributie vor face parte actorii: Volin Costin, Ioan Cretescu, Andreea Motcu, Bogdan Muncaciu, Cezar Amitroaei, Dragos Radu, Sorin Ciofu, Cristina Ciofu, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Gina Patrascu si Petronela Chiributa. Scenografia va fi asigurata de Mihai Pastramagiu, responsabil de costume va fi Alina Dinca, iar coregrafia poarta semnatura Victoriei Bucun.

Pretul unul bilet intreg este de 15 lei, dar elevii, studentii si pensionarii vor beneficia de o reducere de 5 lei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s